070 286 87 57
Modicförändringar är förändringar i ryggkotorna, särskilt i de så kallade ändplattorna mellan diskarna och kotkropparna. Dessa förändringar syns vid magnetkameraundersökning (MR) och är ofta förknippade med långvarig eller svår ryggsmärta. Tillståndet har fått sitt namn från den amerikanske radiologen Dr. Michael Modic, som först beskrev dessa förändringar 1988.
Modicförändringar utvecklas i olika stadier:
Inflammatoriskt stadium: I början kan det uppstå vätskeansamling (ödem) i benvävnaden, vilket ofta ger smärta och irritation.
Fettomvandling: Efter hand kan inflammationen avta och benmärgen omvandlas till fettvävnad.
Ökad benbildning: I vissa fall försöker kroppen stabilisera området genom att bilda ny benvävnad.
Det är vanligt att flera av dessa stadier förekommer samtidigt, vilket gör att förändringarna kan vara svåra att tolka.
För många med Modicförändringar är sjukdomsförloppet långdraget med perioder av försämring och förbättring – så kallade skov. Smärtan kan vara molande eller skarp och sitta djupt i nedre delen av ryggen. Vissa upplever mest smärta vid vila eller under natten, medan andra känner av det vid aktivitet och belastning.
Nyare forskning har visat att vissa Modicförändringar kan bero på en låggradig bakteriell infektion, ofta orsakad av Cutibacterium acnes (tidigare Propionibacterium acnes). Denna hudbakterie kan i vissa fall tränga in i disken, särskilt efter en mindre skada, och orsaka en inflammation i benvävnaden.
För att fastställa om förändringarna är bakterierelaterade behöver en läkare:
Analysera MR-bilder för att hitta typiska tecken.
Göra blodprover för att kontrollera infektionsmarkörer.
I vissa fall ta vävnadsprov från disken för att odla fram bakterier.
Modicförändringar uppstår ofta i ett område där skelettet har utsatts för upprepade små skador – så kallade mikrofrakturer. Det kan liknas vid ett utmattningsbrott, som hos en idrottare. Dessa mikroskador i kotkroppen ger smärta och stör kroppens stabilitet.
Kroppen försöker naturligt reparera frakturerna med hjälp av benbildande celler, så kallade osteoblaster, som bildar ny benvävnad. Forskning visar att laserljus kan fördubbla produktionen av dessa celler under läkningstiden – vilket gör att kotan läker betydligt snabbare.
I djurstudier har man sett att laserbehandlade frakturer läker på halva tiden, jämfört med obehandlade. Detta minskar inte bara smärtan snabbare, utan kan också bidra till att förhindra att problemen blir kroniska.
Vid Modicförändringar pågår ofta en låggradig inflammation i benvävnaden. En viktig orsak till smärtan är ämnet TNF-alfa, som bildas i den inflammerade kotan. Det stimulerar tillväxt av smärtnervfibrer in i benet – nervfibrer som normalt inte finns där.
Laserbehandling har visat sig kunna minska produktionen av TNF-alfa, vilket i sin tur leder till att smärtfibrerna tillbakabildas. När detta sker kan smärtan minska avsevärt eller försvinna helt.
På min mottagning har jag god erfarenhet av att behandla klienter med Modicförändringar i olika stadier – från akuta smärttillstånd till återkommande skov. Jag arbetar enligt Modicklinikkens rekommendationer och använder medicinsk laser (klass 3B) med bevisat god vävnadspenetration och effekt på inflammation.
Behandlingen skräddarsys alltid efter klientens symtom, skovfrekvens och funktionsnivå – och kan kombineras med andra egenvårdsråd för att främja läkning och stabilisera ryggen på lång sikt.
Vid bekräftad bakteriell orsak kan långvarig antibiotikabehandling övervägas. I vissa studier har patienter med typiska Modicförändringar och tecken på infektion haft god nytta av detta. Behandlingen måste alltid ordineras och följas upp av läkare som också kan följa upp med kompletterande åtgärder då den kan ha biverkningar och bl.a påverka tarmfloran negativt.
Individanpassad fysioterapi
Avlastande träning och hållningskorrigering
Smärtlindring med akupunktur eller mild stretching
Läkningstiden varierar från person till person beroende på orsak, stadie, behandling och kroppens egna förutsättningar.
Generellt:
Vid laserbehandling kan vissa patienter känna förbättring redan efter några veckors behandling, medan det för andra tar flera månader.
Vid antibiotikabehandling räknar man ofta med en behandlingsperiod på upp till 3 månader, följt av långsam förbättring.
Vid icke-bakteriella orsaker är det ofta fråga om långvarig smärtproblematik som kräver kombination av flera behandlingsmetoder.
Trots att Modicförändringar är ett relativt vanligt fynd vid magnetkameraundersökning hos personer med långvarig ryggsmärta, är det fortfarande få inom svensk sjukvård som känner till diagnosen. Det finns i dag ingen specifik diagnoskod (ICD-10) för Modic, vilket gör att tillståndet ofta faller under bredare benämningar som “lumbago”, “degenerativ disksjukdom” eller “ändplatteskleros”.
För att kunna identifiera Modicförändringar krävs magnetröntgen (MR), och att den tolkas av någon med särskild kunskap. I många fall nämns förändringarna inte alls i utlåtandet, eller beskrivs med begrepp som “benmärgsödem” eller “fettinfiltration”, utan att ordet Modic används.
I primärvården är medvetenheten fortfarande låg, och det finns inga etablerade vårdprogram eller nationella riktlinjer för hur dessa patienter ska behandlas. Därför är det inte ovanligt att personer med Modicrelaterad smärta söker hjälp i flera år utan att få rätt diagnos.
Samtidigt märks en viss förändring – på senare tid har jag haft patienter som blivit tipsade om laserbehandling av sina läkare. Det är ett positivt tecken på att kunskapen börjar spridas. Men det finns sannolikt många fler patienter med Modicförändringar som skulle kunna få hjälp – om de fick rätt diagnos och rätt behandling i tid.
Modickliniken är en specialistklinik i Odense som fokuserar helt på diagnostik och behandling av Modicförändringar. Kliniken leds av Hanne Albert som är professor och en av världens ledande forskare inom området för ryggsmärtor och Modic-förändringar. Klinikens behandlingsprogram baseras på evidensbaserade metoder, där laserterapi, anpassad träning och i vissa fall antibiotika kombineras för bästa effekt.
Kliniken har utvecklat en särskild MR-tolkningsteknik för att säkrare identifiera Modicförändringar och bedöma deras påverkan. De erbjuder också patientutbildning och vägledning i hur man kan minska ryggbelastning i vardagen.
Modickliniken är i dag ett av de mest välrenommerade centren i Europa för denna typ av ryggproblematik.
Läs mer på: www.modicklinikken.dk
Modicförändringar är en relativt okänd men viktig orsak till ryggsmärta. De uppstår i diskar och intilliggande benvävnad och kan orsaka inflammation, fettomvandling eller nybildning av ben. I vissa fall kan en bakteriell infektion ligga bakom.
Diagnosen kräver en magnetkameraundersökning, och tolkningen bör göras av någon med särskild kunskap om tillståndet. Behandlingsmöjligheterna varierar – från medicinsk laser och rehabilitering till antibiotika vid misstänkt infektion.
Med rätt behandling och ett helhetsgrepp finns goda chanser att lindra smärtan och förbättra funktionen.